Nasiona lnu złocistego charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami. Regularne spożywanie nasion pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Len stosuje się także jako preparat osłaniający śluzówkę przewodu pokarmowego, dlatego rekomenduje się go osobom zmagającym się z wrzodami żołądka. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm. Z tego powodu polecany jest osobom na dietach odchudzających. Len złocisty ceniony jest także ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3.
Wartość odżywcza w 100 g nasion lnu |
|
wartość energetyczna |
1795 kJ/435 kcal |
tłuszcz |
30 g |
w tym |
|
kwasy nasycone |
2,9 g |
kwasy jednonienasycone |
7,7 g |
kwasy wielonienasycone |
18 g |
węglowodany |
1,5 g |
w tym |
|
cukry |
1,5 g |
błonnik |
34 g |
białko |
22 g |
sól |
0,06 g |
kwasy tłuszczowe Omega-3 |
13,5 g |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.